Omdat ik na veel lezen, leren en uitzoeken toch wel een beetje verdwaalde in de wereld van de anatomie heb ik besloten om het eens overzichtelijk op te schrijven. Deze kennis wil ik graag met jullie delen omdat ik weet dat er meer mensen zijn die hier tegenaan lopen. Het paard heeft 210 botten, zijn lichaamsgewicht bestaat voor meer dan 60% uit spieren, alleen in zijn oor zitten er al 16! Buiten het feit dat het zeer leerzaam is om wat meer van de anatomie te weten, is het ook tijdens de training belangrijk om te weten wat een paard nodig heeft om zichzelf te dragen, hoe en door middel van welke spieren je hem het beste kunt verzamelen en welke spieren ervoor zorgen dat hij (bijvoorbeeld) correct aan de teugel loopt.
In deze categorie ga ik jullie meer vertellen over de spieren, de botten en alles wat daarmee samenhangt.
Bron: Pinterest.com
Vaak zien we op een poster of in een boek een foto met direct alle namen erop. Hoewel het ontzettend interessant is en je graag alles zou willen weten maakt dit het wel lastiger.
Laten we eerst eens kijken wat ons opvalt aan de foto. Je ziet vrijwel direct de witte stukken op het paardenlichaam. Deze poster benoemt alle spieren van het paard, toch zie je onder de knie geen enkele spier meer. Hier bevinden zich namelijk alleen maar pezen, ligamenten en bindweefsel (Fascie/Facia). Dit zorgt er ook voor dat de doorbloeding minder goed is in de onderbenen.
Op deze foto zien we het hoofd en de hals van het paard. Kijk bijvoorbeeld eens naar nummer 2, dit is de M. Masseter. In het Nederlands de Buitenste Kaakspier. Let maar eens op als je paard aan het eten is, je ziet deze spier dan heel duidelijk. Er verschijnen even een aantal dunne streepjes over zijn kaak, deze zorgen ervoor dat de kaak zich sluit en voor de zijwaartse beweging van de kaken. Het komt regelmatig voor dat deze spier erg gespannen is bij paarden. Kijk bijvoorbeeld wat er vaak bij mensen gebeurt in emotionele situaties; ze klemmen hun kaken op elkaar. Bij paarden heeft het niet alleen invloed op de kaak zelf, maar ook op de TMJ; Temporomandibular Joints. Dit zijn de kaakgewrichten. Als hier teveel spanning op komt te staan geeft dit weer effecten tijdens het rijden, aan de teugel lopen, maar uiteindelijk zelfs tijdens het eten van gras en hooi. Wat de meeste paarden erg prettig vinden is als je het eens zachtjes masseert. Je neemt dan je wijs-, middel- en ringvinger en draait rustig rondjes over de spier. Als je dit eventjes doet zie je je paard ontspannen.
Nu hebben we iets geleerd over de M. Masseter, de kaakspier van het paard en wat er gebeurt als hij vast komt te zitten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat straks alle Latijnse namen één voor één op kunt noemen, het is de bedoeling dat je straks beter begrijpt hoe jouw paard in elkaar zit. En misschien ook wel hoe je eigen lichaam werkt?
Dan wil ik je vragen om over deze vraag na te denken:
Hoeveel harten heeft een paard?
Ik ben benieuwd naar je antwoord, hier gaat namelijk de volgende blog over in de categorie Anatomie!