Buitenritten/Les op IJslanders

Vaste dagen en tijden van de buitenritten:

Vrijdag om de week (oneven weken): Buitenrit van 2 uur. Paarden pakken om 10:00 uur. Klaar rond 12:30.

Zondag elke week:

10:00 uur buitenrit van 1 uur, klaar rond 11:30.

14:00 uur buitenrit van 2 uur, rond 16:30 klaar.


Wil jij ook graag anders rijden? Denk jij ook dat het met meer gevoel kan dan op een manege? Vind jij dat paarden gewoon naar buiten kunnen en licht te rijden moeten zijn? Of wil je jezelf graag verbeteren tijdens het rijden (op gangenpaarden)?

Het kan allemaal bij Besti Vinur!

Tijdens een buitenrit op onze brave paarden kun je even je hoofd leegmaken en genieten van de prachtige natuur. Onze paarden zijn echter veel gevoeliger dan een manege paard. Je hoeft ze niet te “schoppen” of aan de teugels te trekken. Alleen je kuitspieren aanspannen is genoeg om voorwaarts te gaan en ‘ho’ is genoeg om terug te gaan in tempo.

Voordat je mee kunt op buitenrit wordt er wel gevraagd of je de basisgangen (stap, draf, galop) goed beheerst en achttien jaar of ouder bent. Het maximum gewicht dat onze IJslanders kunnen dragen is 80 kilo.

Je kunt hier meerdere lessen volgen en zelfs elke week komen. Het is natuurlijk het mooist als je kunt groeien met het paard waar je op rijdt. Voor die tijd wordt door middel van een gecombineerde grondwerk- en rijles gekeken welk paard bij jou past.

Het belang van het paard staat immers bovenaan toch?

Tijdens de buitenrit is er ook tijd voor zelfreflectie en leren we veel over het gedrag van het paard. Ook leer je hoe je met spanning om kunt gaan en gaan we in op wat een paard nou eigenlijk prettig vindt. Hoe kun je uiteindelijk een lichte samenwerking behalen? Is het mogelijk om je paard op jouw gedachten te sturen? Maar je leert ook hoe je extra gangen moet rijden, dit gebeurt vanuit de klassieke dressuur. Bij de meeste IJslanders is het de bedoeling dat je de paarden “bij elkaar” rijdt, ik ben van mening dat een paard op lichte aanwijzingen (bijvoorbeeld je binnenbeen iets naar achteren verplaatsen) al zou moeten kunnen tölten aan een lange teugel.

Sommige van onze paarden worden bitloos gereden en anderen weer met bit, dit hangt voornamelijk af van wat het paard prettig vindt.

Omdat we verschillende paarden hebben zul je ook met verschillende karakters te maken krijgen. Het ene paard heeft iets meer temperament, de ander is wat gevoeliger en voelt daardoor precies aan wat je van hem of haar wilt. Het zijn geen manege paarden die gewoon simpelweg een rondje lopen. We gaan heerlijk naar buiten en genieten van de natuur. Er is ruimte voor vragen en instructie, zelfreflectie en ontspanning.

Wat moet je weten voordat je een buitenrit/les aanvraagt?

– Voordat we op de buitenrit gaan wordt er eerst afzonderlijk een combinatie les van grondwerk en rijden in de bak ingepland. Het eerste half uur leren we eerst iets over het gedrag van het paard en ik kan op deze manier kijken welk paard bij jou past. De tweede helft van de les gaan we een stukje rijden in de bak. Je kunt dan rustig wennen aan je paard en weten op wat voor hulpen hij reageert.

– De reden dat ik eerst een combinatie les doe is juist omdat wij anders werken dan een manege. Op de manege zijn de paarden vaak heel rustig, maar durven ze eigenlijk niet tegen je te “praten”. Onze paarden zijn uitgesproken en willen je graag alles leren wat er te leren valt over het paard. Omdat we naar buiten gaan is het wel belangrijk dat jij een veilige combinatie vormt met je paard. Dit probeer ik zo goed mogelijk in te schatten door eerst een combinatie les te doen.

– Daarnaast vraag ik mij vaak af hoe het is voor een paard dat er zomaar een vreemd iemand op zijn rug gaat zitten, hoe denk jij dat dit zou voelen?

Wat kun je verwachten tijdens een buitenrit?

– We gaan eerst zelf de paarden uit de wei halen, borstelen en opzadelen. Je leert je paard zo al een beetje kennen en hij jou natuurlijk ook!

– Tijdens de buitenrit is er ook veel ruimte om heerlijk aan de lange teugel te stappen, je gedachten en alle stress even los te laten. Je hoort de vogeltjes, soms komen we reeën tegen in het bos, en in de zomermaanden genieten we van de prachtige paarse heide die in bloei staat.

Wat zijn de kosten?

  • De eerste combiles kost €20 euro (grondwerk + rijden in de bak).
  • Een buitenrit/les van 1 uur kost €30,- euro.
  • Een buitenrit/les van 2 uur kost €50,- euro.

Zijn er nog andere dingen die je moet weten of meenemen?

– Het kan zijn dat er meerdere mensen meegaan tijdens een buitenrit. Heb je dit liever niet of vind je dit spannend? Geef dit dan even aan voordat we een les inplannen.

– Een cap is verplicht. Deze moet je ook zelf meenemen. Mocht dit echt niet mogelijk zijn kan je hier een cap lenen.

– Ben je angstig, recent nog van paard gevallen, heb je lichamelijke klachten of zijn er andere zaken die ik moet weten voordat we naar buiten gaan? Geef dit dan even door voordat we een les inplannen.

Hier stellen wij onze paarden aan je voor.

Nog andere vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!