Nu het toch echt winter is geworden en de eerste sneeuw er al heeft gelegen is het soms lastig om iets met je paard te doen. Als de grond heel hard bevroren is kun je beter niet gaan rijden in de bak maar wat zijn dan welke leuke oefeningen als je toch iets met je paard wilt doen? Daar gaat deze blog over.
- Wandelen
Als je de mogelijkheid hebt om met je paard naar buiten te gaan zonder dat je heel veel gladde wegen over moet is dit erg leuk om te doen. Je kunt zien hoe je paard het buiten doet en het zorgt voor meer vertrouwen en een beter “kuddegevoel” tussen paard en eigenaar.
Tijdens het wandelen is het goed om verschillende dingen uit te proberen en te kijken hoe je paard hierop reageert. Zo kun je bijvoorbeeld een lange lijn meenemen en eens twee meter afstand tussen jullie bewaren. Let je paard dan nog op jou? Gaat hij eten of loopt hij juist voor je?
Ook kun je gaan oefenen met heel langzaam en heel snel wandelen. Hierbij kun je ook regelmatig achterwaarts vragen. Blijf dan gewoon met je rug naar het paard toe staan en loop achteruit. Als je paard hier niet op reageert kun je je altijd nog omdraaien en het opnieuw vragen. Deze oefeningen moeten er vloeiend uit gaan zien, het paard is waar jij ook bent maar op een goede afstand (armlengte).
Laat het paard tussendoor ook rustig even grazen, jullie zijn als kudde aan het rondtrekken en jij als kuddeleider weet natuurlijk waar het lekkerste eten te vinden is.
- Oefenen met lichaamstaal
Je kunt in de bak al heel simpel gaan oefenen met je lichaamstaal. Zet bijvoorbeeld in de bak of het weiland 1 pion neer. Jij gaat er een paar meter vanaf staan en probeert zoveel mogelijk op je eigen plek te blijven staan, soms helpt het om een halstertouwtje om je voeten heen te leggen waar je niet uit mag stappen. Je stuurt het paard in stap op de volte en de ene keer vraag je hem met jouw lichaamstaal om aan de buitenkant langs de pion te gaan en de andere keer vraag je hem om er aan de binnenkant langs te gaan.
- Pak de tijger!
Dit is echt ontzettend leuk om met je paard te doen. Het vergroot zijn zelfvertrouwen en schept een betere band. Je hebt een zweepje nodig met een zak aan het uiteinde. Het fijnst is om je paard helemaal los te doen tijdens deze oefening.
Laat je paard eerst rustig kijken naar de zak, als hij zijn aandacht erbij heeft of hij snuffelt eraan mag je hem een koekje geven. Je gaat hem op deze manier motiveren om naar het enge voorwerp toe te gaan. Als hij doorheeft wat de bedoeling is ga je wachten tot hij een voet op de zak zet, dan pas geef je hem weer een snoepje. Dit kun je zo ver uitbreiden als je zelf wilt door de zak bijvoorbeeld over hem heen te hangen en te kijken of hij hem met zijn neus aan wil raken of door de zak telkens iets sneller aan de kant te doen totdat hij er in draf achteraan gaat.
- Stretch en Halt
Dit is één van de eerste oefeningen van de academische rijkunst. Je leert het paard hierbij op stemcommando zijn hoofd omlaag te brengen en op lichte hulpen zijn gewicht op de achterhand te plaatsen. Van hieruit kun je uiteindelijk toewerken naar de schoolhalt en de levade.
Eerst ga je schuin voor het paard staan en geef je lichte druk aan het halster (omlaag). Het is hierbij handig om een zweepje bij de hand te hebben, deze druk je zachtjes net iets voor zijn schoft tegen zijn hals aan, dan raak je namelijk de spier aan die hij moet ontspannen om met zijn hoofd omlaag te gaan. Terwijl je dit doet gebruik je het stemcommando ‘stretch’, je mag ook iets anders gebruiken zoals ‘laag’ of ‘relaxe’, dit maakt voor de oefening zelf eigenlijk niets uit. Het is belangrijk om dit aan beide kanten te doen.
Vervolgens ga je het paard vragen om zijn gewicht wat op de achterhand te brengen. In het begin is het paard vaak geneigd om helemaal achteruit te stappen, daarom beloon je hem voor de allerkleinste gewichtsverplaatsing terwijl hij nog stilstaat. Tijdens deze oefening heeft het paard zijn oren op schofthoogte en is het voor hem makkelijker als hij met zijn voorbenen naast elkaar staat en zijn achterbenen iets uit elkaar (de ene iets voor de ander).
- Controle over elk been
Tijdens deze oefening ga je kijken hoe makkelijk en op welke hulpen het paard zijn benen kan verplaatsen. Eerst probeer je de schouder, je staat naar het paard toe en vraagt zijn schouder een stukje opzij, je wilt dan zien dat het been aan jouw kant een stapje voor het andere been langs zet. 1 stap is in het begin al genoeg! Dan ga je naar de achterhand en vraag je of hij zijn achterbeen aan jouw kant ook een stapje voor zijn andere been wil zetten.
Als deze oefening goed gaat kun je ook gaan oefenen met 1 voorbeen over een balkje heen of om het moeilijker te maken 1 achterbeen. ook achterwaarts over een balk heen is een zeer goede oefening.
- Massage
Tijdens een koude maar droge dag is het heerlijk voor je paard om een ontspannen massage van jou te krijgen. Je begint eerst rustig bij de hals over zijn spieren te wrijven. Eerst houd je de druk nog zachtjes en je haar altijd met de haren mee. Tijdens het masseren is het goed om in de gaten te houden of je paard ervan geniet of dat hij sommige plekken als onprettig ervaart. Je leert je paard hier erg goed van kennen en merkt ook wat hij fijn vindt en wat juist niet. Dit kun je ook weer meenemen in de training.
- Trailerladen
Dit lijkt misschien raar om “zomaar” te gaan doen maar het is een zeer goede oefening voor een koude dag. Je zet de trailer klep open (en een auto ervoor om te zorgen dat hij stevig staat) en gaat eens kijken of je paard 1 voet op de klep wil zetten, dan mag hij weer terug. Je vraagt hem telkens iets verder te trailer op totdat hij er helemaal in staat. Hier kun je een erg leuk spelletje van maken. Als het trailerladen al heel erg goed kun je ook eens vanuit een andere positie proberen te laten. Je gaat bijvoorbeeld naast de klep staan en vraagt je paard er zelf in te lopen. Laat hem er niet direct helemaal in lopen maar bouw dit rustig op! Het is belangrijk dat je achteruit goed is, het liefst op stemhulp, zodat je paard en rustig weer uit kan lopen zonder dat jij hem daarbij hoeft te begeleiden.
Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen tijdens de koude dagen! Ik wens jullie veel plezier met oefenen!