Eigen VerhalenGrondwerkNatuurlijk GedragPaard aan het woordVertrouwen

Hoe ga jij met je paard om?

Denk je er wel eens over na hoe je nou eigenlijk met je paard om gaat? Wat voor hulpen geef je als je aan het rijden bent? Hoe moet je paard naar rechts? Met je rechter teugel, je linker teugel, je linker of rechterbeen, je zit, een gebaar, een neckrope? Wat voor hulpen gebruik je allemaal voor deze ‘normale’ handeling. Hoe moet je paard achteruit? Ik dacht altijd dat ik mijn paarden perfect had afgericht om achteruit te gaan. Ik was onder de veronderstelling dat ik mijn rechterbeen naar voren legde, mijn gewicht naar achteren verplaatste en dat het paard daar op achteruit liep. Tot ik een keer zonder zadel en zonder hoofdstel op paard zat, precies dezelfde handelingen uitvoerde en mijn paard snapte er niks van. Na een tijdje proberen en uiteindelijk visualiseren dat ik een zadel en teugels had kwam ik er tot mijn grote verbazing achter dat ik naar VOREN leun in plaats van achter! Ik duw mijn paard als het ware terug met mijn zit.

Vandaar dat ik je vraag om eens na te denken wat voor hulpen je precies geeft. Hoe haal je je paard uit de wei? Loop je snel op hem af of juist extra langzaam? Praat je met je paard? En zo kun je nog veel meer verzinnen, want alle vrije tijd die we hebben spenderen we natuurlijk bij onze geweldige vrienden.

Doe je ook wel eens helemaal niks met je paard? Wat gebeurt er als je bij je paard in de paddock gaat zitten. Is hij gespannen of helemaal niet? Kijkt hij naar je of hangt hij over het hek richting de andere paarden. Wat voor gevoel krijg je als je bij hem bent? Zijn jullie vrienden of ziet je paard dit heel anders?

Probeer op en te staan voor wat je paard je wil vertellen, het is prachtig om naar te luisteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *