Waarom doe je grondwerk?

Grondwerk is niet meer weg te denken uit een goede training van het paard. Het zorgt niet alleen voor een beter communicatie maar brengt ook meer vertrouwen in de relatie tussen paard en ruiter.

Op de grond is er ruimte om te praten met elkaar. Je merkt misschien dat het paard ineens wel erg dicht bij je komt staan terwijl hij dit normaal niet doet. Of hij let helemaal niet op je. Het mooiste is om hem los te laten in de bak, het liefst een buitenbak. Hier mag hij doen en laten wat hij wil en is hij vrij om bij je te komen staan voor een knuffel beurt, het kan natuurlijk ook dat hij graag bij je staat omdat jij een fijne leider bent. Je bent rustig, geduldig, hebt al die mega enge dingen in het weiland verderop nog niet echt opgemerkt en je bent zijn maatje. Hij kan met je kriebelen en samen schuilen voor de regen.

“Respect is earned,

Honesty is appreciated,

Trust is gained,

Loyalty is returned.”

Tijdens het werken op de grond kun je goed analyseren hoe je paard loopt. Alle oefeningen uit de hoge dressuur zijn op de grond uit te voeren. Je kunt de piaffe aan de hand oefenen en kijken of je paard zichzelf goed draagt. Ook tijdens het longeren of loswerken kan er al van alles opvallen. Ook hier moet je opletten hoe je paard de bocht doorgaat, is hij recht of valt hij naar binnen of buiten? Heeft hij zijn hoofd iets naar jou toe gebogen? Draagt hij zijn hoofd het meeste met zijn bovenste halsspier?

Ook belangrijk is zijn reactie snelheid. Jij vraag de overgang van stap naar draf, hoe lang duurt het dan totdat je paard ook echt aan het draven is? Elke keer dat hij langzaam reageert is hij jouw leiderschap aan het uittesten.

Als je gewoon door de paddock loopt en je paard is los, probeer eens of je dezelfde oefeningen kunt doen. Eerst een rondje lopen en probeer je paard mee te vragen. Als dit goed gaat kun je tempowisselingen proberen en zelfs een overgang naar draf en galop.

Het ene paard loopt makkelijker met je mee dan het andere, mocht hij dit erg lastig vinden dan houd je het klein en simpel. Probeer niet teveel van hem te vragen en beloon hem voor elke kleine actie die hij goed doet.

Het is niet zo dat je altijd teugels nodig hebt om om je paard te sturen of hem oefeningen te laten doen. Elke oefening die ik mijn paarden aanleer moeten ze ook los kunnen. Zonder halster, touw, longeerlijn of wat dan ook. Helemaal in vrijheid. Dan weet ik dat ze de oefening echt begrijpen en kan ik ook heel duidelijk zien of ze hem correct uitvoeren.

Grondwerk brengt je in ieder geval veel meer dan alleen een uurtje werk, of eens een keer iets anders doen. Grondwerk zou eigenlijk dagelijks moeten gebeuren, minstens zo vaak als dat je echte inspanning van je paard vraagt moet je ook kijken of hij nog voor je wil werken. Dit kun je testen door hem hetzelfde te vragen op de grond en veel oefeningen in vrijheid uit te voeren. Je paard zal het erg leuk vinden, jij moet namelijk veel meer je best doen om hem de oefeningen te doen en jullie zullen allebei meer voldoening voelen na de training. Dát is samenwerken.

Het mooie van dit grondwerk is dat het niet uitmaakt wat hij doet, als hij maar aan je kan vertellen hoe jullie relatie is, of hij je vertrouwt, welke zorgen je nu allemaal aan je hoofd hebt en hoe je die los zou kunnen laten. Hoe jij hem ook kunt vertrouwen, wanneer hij onzeker is, jij iets van hem vraagt wat hij niet snapt. Het is zo fijn dat hij dit allemaal aan jou kan vertellen, zolang jij maar naar hem luistert.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.