Snoep voor je paard?

Voerbeloning voor je paard?

Een voerbeloning voor je paard?

Het kan zo verleidelijk zijn om tijdens of na de training je paard een snoepje te geven. Hem even laten weten hoe goed hij het heeft gedaan. Vaak wordt deze voerbeloning uit de hand gegeven tezamen met een knuffel. Maar hoe gezond is dit voor het paard en wat leert hij hiervan?

 

Wat denkt een paard van een voerbeloning?

Er zijn verschillende manieren waarop een voerbeloning gegeven kan worden. Bijvoorbeeld als je hem iets nieuws aan het leren bent. Er zijn genoeg paarden die hier goed op reageren. Maar laten we het nu eens bekijken vanuit de ogen van het paard. Jij vraagt iets, hij probeert het goede antwoord hierop te vinden. Jij als hogere in rang staat vervolgens jouw voedsel aan hem af.

Bekijken eens wat er gebeurt in een kudde paarden die aan het eten zijn. De hoogste in rang krijgt het meeste en lekkerste hooi of gras en mag het eerst drinken. Ook de veulens krijgen hierbij voorrang. Pas als de leider vol is gegeten mag de rest er ook bij. Op het moment dat jij je paard voer geeft kan het zijn dat hij jou daardoor als lager in rang ziet. Het is dus van belang dat vóórdat je met paardensnoepjes gaat werken er duidelijk is wie de leiding heeft als jullie samen zijn.

Een voerbeloning kan je ook geven als je net gereden of getraind hebt en je bent weer terug op stal. Hij krijgt dan vaak een heerlijke emmer met biks, en wat zijn ze hier dol op! Vaak wordt dit gegeven omdat het paard zijn werk zo goed gedaan heeft. Maar denk je dat hij deze link zelf ook snapt? Of zou hij denken; wat is het toch leuk om terug naar stal te gaan, daar krijg ik altijd eten en dan hoef ik ook niet meer te werken! Ze zijn ook vaak erg goed in het duidelijk maken als het eten te langzaam bereid wordt….

 

Hoe geef je je paard een snoepje?

Tijdens het geven van een voerbeloning is het ook belangrijk om in de gaten te houden hoe en wanneer je het snoepje geeft. Soms kan het zijn dat het paard je heel “zielig” aankijkt en dat jij daardoor geneigd bent om hem een koekje te geven. Ook zie je vaak dat op het moment dat jouw hand naar je zak gaat, het paard direct met zijn neus naar je toe komt om zijn snoepje op te eten. Probeer even te wachten tot hij wegkijkt tot je het geeft.

Let erop dat je de beloning altijd buiten jouw ruimte geeft, dus met een gestrekte arm van je af, anders denken de paarden ook dat ze iets krijgen als ze heel dicht bij je staan of het misschien zelf wel uit je zak halen. 

 

Wanneer kun je een voerbeloning geven?

Wanneer mag een voerbeloning dan wel vraag je je nu misschien af? Probeer altijd te kijken naar wat voor paard jij hebt en waar dit specifieke paard goed op reageert. Misschien doet hij alles voor je met wat eten maar blijft hij respect voor je houden. Helemaal goed! Of hij is tè gefocust op voer, hierdoor zal hij zich moeilijker kunnen concentreren. Met veel oefenen kan dit wel goed komen maar er zijn nog zoveel meer manieren om je paard te motiveren!

Waardoor word jij gemotiveerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.