Wanneer is een paard uitgegroeid?

Weinig dieren zijn zo vroegrijp als het paard. Binnen 20 minuten na de geboorte kan een veulen staan, en binnen enkele uren kan het klaar zijn om te rennen met snelheden die geen enkele menselijke atleet ooit zal bereiken. In deze levensfase hebben paarden, zelfs met deze uitzonderlijk vroege ontwikkeling, slechts 17% van hun volwassen mineraalgehalte aan botten, maar ze hebben ook slechts 10% van hun uiteindelijke lichaamsgewicht. De relaties tussen groei, voeding, botsterkte en ontwikkeling, lichaamsgewicht en de krachten die op bot worden uitgeoefend, worden allemaal in een zorgvuldige balans georkestreerd wanneer optimale groei wordt bereikt.

Deze prachtige afbeelding, die werd gepost door de Arkansas Equine Foundation op Facebook, is de beste illustratie die laat zien hoe lang het duurt voordat een paard volledig volwassen is geworden – in wezen niet tot ze zes zijn. Het zet je aan het denken over de sporten waar we ze vragen om te presteren op de leeftijd van twee en drie, waar ze nog zo ongeformeerd zijn.

In 1979 rapporteerde Dr. Harold Hintz de groeigegevens van Windfields Farm voor 1.992 veulens vanaf de geboorte tot 22 maanden oud. De platen illustreren hoe snel veulens groeien. Volbloeden en andere lichte paardenrassen zullen op zes maanden oud 84% van hun volwassen lengte bereiken.

Gewicht duurt langer. Na zes maanden weegt een veulen 46% van het volwassen gewicht en na een jaar weegt 65% van het uiteindelijke gewicht.

De botdichtheid wordt rechtstreeks beïnvloed door het vermogen van het jonge paard om te bewegen.

Onderzoek uit Nederland rapporteerde een significant lagere botdichtheid (37% ± 4%) van het derde tarsale bot van het spronggewricht van vijf maanden oude veulens die waren gehuisvest in boxen vergeleken met veulens die meer weidegang kregen en veulens die de hele dag buiten stonden en die sprint werden getraind vanaf één dag oud. De auteurs waarschuwen echter tegen de sprinttraining van veulens vanwege mogelijke negatieve langetermijneffecten. In een ander onderzoek van de Michigan State University, hielden onderzoekers 17 Arabische paarden in stallen 24 uur per dag, op de weide 12 uur / dag, of op de weide 24 uur / dag gedurende 56 dagen. De opname van voedingsstoffen was gestandaardiseerd.

De 12-uurs weidegroep en de fulltime weidegroep hadden een verhoogd gehalte aan botmineralen. De botomtrek van het hoefbeen nam toe in zowel de fulltime weidegroep als de weidegroep van 12 uur, maar niet in de geblokkeerde groep. De boodschap om mee naar huis te nemen is om te proberen veulens en jaarlingen minimaal 12 uur per dag te houden.

Omdat paarden er vaak volwassener uitzien dan hun botten kunnen ondersteunen, is het voor ruiters en trainers extra belangrijk om rekening te houden met de snelheid van fusie van groeiplaatsen naarmate ze het werk en de verwachtingen verhogen. Zoals in de bovenstaande afbeelding wordt getoond en hieronder wordt genoemd, begint het proces van fusie van de groeiplaat in de hoeven en beweegt het vervolgens in de loop van de tijd omhoog. Interessant is dat bepaalde dimensies, zoals de hoogte van het hoefbeen, bij de geboorte worden bepaald.

De hoogte van het paard en de lengte van de hals hebben ook invloed op de tijd totdat een paard uitgegroeid is. Dit kan zelfs duren tot ze 8 jaar oud zijn.

Zorg er dus voor dat je jonge paarden veel weidegang krijgen en geen haast hebben tijdens het trainen. De tijd nemen geeft je paard de kans om van binnenuit te rijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.