Wat vertellen de oren van je paard?

Ze kunnen alle kanten op wapperen, links rechts, rondjes draaien. Ze kunnen plat in de nek liggen of juist naar voren staan. Ook allebei één kant op is niet zeldzaam. Maar wat zeggen ze hier eigenlijk mee?

 

Oren in rust: Hier zien we een paard in rust, daarbij zijn ook zijn oren in rust. We zien dit natuurlijk ook aan zijn losse staart en zijn achterbeen, maar als we goed naar de oren kijken staan die schuin naar de zijkant. Beide ongeveer op dezelfde manier. Dit is een houding van de oren als ze zich veilig voelen. We zien dit later nog terug.

 

Blije oren: Hier loopt een paard dat erg vrolijk en blij is. Dat straalt er natuurlijk helemaal vanaf. Maar hoe zie je nou of dit paard niet angstig is? Dat zou natuurlijk ook een goede reden zijn om weg te rennen.

Ten eerste zijn de oren naar voren gericht. Als ze van iets engs weg aan het rennen was zouden haar oren naar achteren wijzen om in de gaten te houden of ze niet achtervolgd wordt.

Verder is dit te zien aan haar hoofdhouding, haar neus is nog vrij laag en haar neusgaten zijn niet ver opengesperd.

 

Oplettende oren: Dit paard is ook aan het rennen, net als de vorige, maar dit ziet er toch iets minder vrolijk en rustig uit dan het vorige plaatje. De oren wijzen beide naar een andere kant, hij is dus druk bezig met zijn omgeving in de gaten houden. Tevens zijn de neusgaten ver opengesperd, de ogen groot en het hoofd erg hoog in de lucht. We hebben hier te maken met oren die alles zien!

 

Volg oortjes: De oren staan hier schuin naar achter, het lijkt heel erg op de rust oortjes. Dit komt omdat in beide situaties het paard zich veilig voelt. Als je dit voor het eerst ziet kan het lijken of het paard boos is. Dit is echter niet het geval. Het paard is vaak geconcentreerd met jou bezig. Hij laat ook deze oren zien als hij achter een ander paard aan loopt.

 

Volg oortjes: Nog een foto om duidelijk te laten zien wat het paard precies doet. In dit voorbeeld zien we een paard dat erg zijn best aan het doen is. Hij let op de ruiter en op de hulpen die gegeven worden.

 

Boze oren: Hier zien we heel duidelijk het verschil met de vorige paarden. De oren van het rechter paard liggen echt plat in de nek. Je ziet dan het hoofd ook gespannen is en de lippen strak op elkaar gedrukt.

In het kort hebben we het gehad over wat de oren van een paard vertellen. De oren zijn natuurlijk niet het enige signaal dus het is belangrijk om ook altijd op de andere tekenen te letten. Zeker de omgeving van het paard hierbij niet vergeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.