Hoe ga jij met je paard om?

Denk je er wel eens over na hoe je nou eigenlijk met je paard om gaat? Wat voor hulpen geef je als je aan het rijden bent? Hoe moet je paard naar rechts? Met je rechter teugel, je linker teugel, je linker of rechterbeen, je zit, een gebaar, een neckrope? Wat voor hulpen gebruik je allemaal voor deze ‘normale’ handeling. Hoe moet je paard achteruit?

 

Hoe ik erachter kwam wat voor hulpen ik gebruikte

Ik dacht altijd dat ik mijn paarden perfect had afgericht om achteruit te gaan. Ik was onder de veronderstelling dat ik mijn rechterbeen naar voren legde, mijn gewicht naar achteren verplaatste en dat het paard daarop achteruit liep. Tot ik een keer zonder zadel en zonder hoofdstel op paard zat, precies dezelfde handelingen uitvoerde en mijn paard snapte er niks van. Na een tijdje proberen en uiteindelijk visualiseren dat ik een zadel en teugels had kwam ik er tot mijn grote verbazing achter dat ik naar VOREN leun in plaats van achter! Ik duw mijn paard als het ware terug met mijn zit. Vandaar dat ik je vraag om eens na te denken wat voor hulpen je precies geeft. 

 

Wat voor hulpen geef jij je paard?

Ook is het goed om je eens af te vragen hoe het voor je paard voelt. Bijvoorbeeld herhaaldelijk drijven. Heeft het echt nut, of zou het paard na een tijdje denken dat het gewoon bij het rijden hoort? Dan wordt de drijfhulp eigenlijk hetzelfde als de singel, een constante druk waar het paard niet meer op hoeft te reageren. Je kunt dit zelf ook voelen als je bijvoorbeeld een horloge draagt. Na een tijdje ben je je niet meer bewust van de druk om jouw pols. Ook kun je het testen door je vingen een tijdje op je arm te duwen. Op een gegeven moment voel je niet meer dat die vinger daar druk op geeft. 

Dus hoe haal je je paard uit de wei? Loop je snel op hem af of juist extra langzaam? Praat je met je paard? Hoeveel ruimte laat je tussen jou en het paard? Heb je hem direct onder het halster vast en “moet” hij heel dichtbij lopen of laat je er een paar meter tussen zitten? En zo kun je nog veel meer verzinnen, want alle vrije tijd die we hebben spenderen we natuurlijk bij onze geweldige vrienden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.