Niet stilstaan tijdens het opstappen

Wat doe je als je helemaal klaar bent voor een leuke rit maar je bent eerst een klein half uur bezig met op je paard stappen? Dit is een veel voorkomend probleem en voor paard een ruiter beide niet prettig.

Als eerste moet je je afvragen waarom je paard dit doet. Heeft hij ergens pijn? Wil hij graag op pad? Heeft hij zin in de rit? Of is hij juist nerveus? Zo zijn er heel veel redenen die je paard hiervoor kan hebben.

Wat je kan proberen als dit probleem je bekend voorkomt is om het in kleine stapjes te verdelen. Let er eens op wat je normaal gesproken als eerste en als laatste doet (en natuurlijk alles er tussen in). Je begint bijvoorbeeld met de teugels aannemen, gaat je paard hierbij al voor of achteruit lopen? Herhaal deze handeling dan telkens opnieuw tot het paard stil blijft staan. Belonen is nu zeer belangrijk! Belonen kan ook al door de druk weg te halen, je gaat even gewoon ontspannen naast je paard staat en aait hem waar hij dat prettig vindt.

Het kan ook zijn dat je paard het moeilijk vindt al je je krukje naast hem neer zet. Oefen dit dan eerst een aantal keren zonder het doel te hebben erop te stappen. Het is belangrijk dat je alles aan beide kanten oefent. Valt je ook iets op? Vindt hij de ene kant makkelijker dan de andere kant?

De volgende stap is de voet in de beugel, hierbij ga je eigenlijk hetzelfde te werk. Als hij gaat bewegen of onrustig wordt het herhalen. Dit alles blijf je doen tot je er uiteindelijk op zit. Ja, hier kan best veel tijd in gaan zitten. Maar als je dit een tijdje volhoudt kun je uiteindelijk zonder problemen op je paard stappen. Wie wil dat nou niet?

Een paard moet tijdens het opzadelen en opstappen altijd rustig zijn. Je begint met een ontspannen paard, anders begin je helemaal niet.

Misschien begint de spanning bij jouw paard al bij het poetsen, of moet iemand hem vasthouden als je het zadel opdoet? Probeer hem eens los op te zadelen en te borstelen, kijk goed naar zijn reacties want misschien probeert hij je iets te vertellen.

Als dit goed gaat leer je je paard of pony aan de lange teugel stil te staan tijdens het opstappen. Oefen dit net zo lang tot het goed gaat, op de manier die hierboven is beschreven.

 

Je kunt er natuurlijk ook gelijk een leuke oefening van maken:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.