Eén simpele tip om je handen stil te houden tijdens het rijden

Als je mijn artikelen regelmatig hebt gelezen, weet je misschien al dat wanneer iets “simpel” is in paardrijden, het niet noodzakelijk gemakkelijk is! Je handen stiller houden valt in deze categorie. Wat is deze eenvoudige manier? Stop met je handen te gebruiken! Het is vrij eenvoudig om je handen niet te gebruiken, maar het is misschien niet zo eenvoudig om het gebruik van uw andere hulpmiddelen in plaats van de handen te verhogen. Misschien gewoonte ontwikkeld om vrijwel alles vanuit de mond van het paard te besturen, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om je afhankelijkheid van je handen te verminderen. Ik ben hier echter om je te vertellen dat het kan. Het is mogelijk om naar je andere hulpmiddelen te gaan en je handen te houden voor slechts twee dingen: de halve ophouding (om te helpen bij het opnieuw in evenwicht brengen van het paard) en rechtheid / flexie. Ze kunnen ook helpen met de balans van het paard, vooral in de schouders en tijdens de bochten. Ze kunnen ook helpen bij het stimuleren van de flexie van de kaak (meestal in de richting waarin je gaat). Na veel trainen kan dit uiteraard ook zonder hoofdstel/ hulpen met je hand bereikt worden.

De teugels zijn eigenlijk alleen als noodrem bedoeld. Niet als de enige vorm van communicatie tijdens het rijden.

De rest van het lichaam kan veel van de communicatie met het paard overnemen. En dit is waar de moeilijkheid voor sommigen van ons komt. Er is heel wat meer coördinatie en gevoel nodig om je paard door je zit, benen en lichaam te helpen. Maar met oefening en begeleiding is het mogelijk. Alleen dan kan je paard lichter worden en je comfortabeler en krachtiger dragen. En voor de ruiter is er een gevoel van vrijheid dat gepaard gaat met de verminderde afhankelijkheid van de handen.

4 hulpmiddelen om te gebruiken in plaats van de handen:

De zit

De zit van de ruiter is de basis van al het goede in paardrijden. Niet alleen houdt de zit uw evenwicht en kunt u in harmonie met uw paard bewegen, maar het stuurt ook een bijna onbeperkte hoeveelheid communicatie naar uw paard.

De zitplaats is het grootste contactgebied met je paard. Vanaf daar kun je om bijna onzichtbare signalen naar je paard te sturen. En hij zal waarschijnlijk gemakkelijk reageren, alleen omdat hij gemakkelijker vanuit het midden van zijn lichaam kan bewegen dan vanaf de voorkant.

 Klik hier om meer te lezen over de juiste houding en zit van de ruiter. 

Het gewicht

Het gebruik van gewicht is een “zijtak” van het gebruik van de zit en ze werken daarom ook samen. Je zou kunnen rijden met een gebalanceerde zit die niets aangeeft qua gewicht, of je kunt je gewicht in je voordeel gebruiken. Laten we ons een draai voorstellen – als u uw binnenste zitbeen in de bocht wat zwaarder kunt maken, helpt u uw paard steevast gemakkelijker en met een betere balans te draaien. Gebruik uw gewichtshulp om uw paard in de richting van de beweging uit te nodigen. Het paard zorgt namelijk altijd dat hij recht onder het gewicht van de ruiter is.

De benen 

De benen zijn belangrijk voor een duidelijke communicatie. Het binnenbeen werkt in de bocht en houdt de binnenste schouder recht. Het buitenbeen is verantwoordelijk voor het vragen van de achterhand om in lijn te blijven met de voorhand (bijvoorbeeld niet naar buiten te slingeren). Het is ook de belangrijkste initiator van bochten, schouderbinnenwaarts / travers en de overgang naar galop. Hoe beter jij en je paard worden opgeleid, hoe meer betekenis je kan bieden met je beenhulpen. 

De stem

Vooral in het begin, zowel voor een beginnende ruiter als voor een paard, kan de stem een ​​welkome versterking van de hulpen zijn. Als het paard jong is of relatief ongetraind, heb je hem op de grond de stemhulpen al aangeleerd. Vervolgens kun je ze onder het zadel tegelijk gaan gebruiken, zodat het paard een verband gaat leggen. Stemaanwijzingen kunnen woorden of geluiden zijn, afhankelijk van hoe je ze wilt ontwikkelen. Je hoeft niet luid te zijn om effectief te zijn. Gebruik consistente stem signalen en je paard zal in feite kunnen begrijpen en voorspellen wat je wilt. Nou, daar heb je het! Rijden met minder nadruk op de handen is mogelijk en ten zeerste aanbevolen, niet alleen voor jouw plezier, maar ook voor het comfort van uw paard. Hoewel het misschien meer tijd kost dan je in eerste instantie zou willen investeren, is het de moeite waard om je andere hulpmiddelen zo helder mogelijk te ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.