Zadelmak maken, inrijden, gedragsproblemen en training van uw paard

Zadelmak maken en inrijden op een goede manier is een basis voor het leven. Bij Besti Vinur werken wij daarom niet alleen aan het omgaan met zadel en ruiter maar ook nog veel meer. We doorlopen eerst de basis van het grondwerk en oefenen dan: stilstaan bij het poetsen en opzadelen, bomprooftraining, controle over het eigen lichaam, vertrouwen in zichzelf, weten hoe ze moet ontspannen, nageven op druk en nog veel meer.

 

Wat leert mijn paard?

Terwijl het paard hier in training staat kunt u gratis elke week les met hem volgen. Onze voorkeur gaat hiernaar uit omdat u dan kunt leren hoe wij met het paard omgaan, wat voor trainingsmethodes we gebruiken en wat het paard hier leert. Ook geven wij u aan het eind van de trainingsperiode een verslag mee waar u verder mee kunt werken. Punten die uitgebreid worden beschreven zijn:

 • Scheefheid
 • Karakter
 • Bomprooftraining (hoe gaan de oefeningen, wat vindt hij moeilijk?)
 • Grondwerk (verschillende oefeningen worden beschreven)
 • Longeren (ook longeren met neckrope en los springen)
 • Handwerk/lange teugels (oefeningen van de academische rijkunst)
 • Rijden (wat kan het paard al, waar moet nog in getraind worden?)
 • Buiten (hoe is het paard met honden, koeien en verkeer?)
 • Overig (ontspannen tijdens het opzadelen, trailerladen, hoefsmid)

Alles in deze lijst is optioneel, we kijken ook waar het paard zelf al aan toe is en gaan nooit over deze grens heen.

Het belangrijkste van onze training is dat wij het paard vertrouwen in zichzelf geven en leren hoe het zich moet ontspannen. Stel je voor dat je iemand met vliegangst heen gaat helpen, we noemen hem even Jantje. Jantje is extreem bang om te vliegen en al jaren niet meer ver weg op vakantie geweest. Toch wil hij graag over zijn angst heen komen en jij gaat hem helpen. Allereerst is het belangrijk dat Jantje vertrouwen heeft in zichzelf, je kunt immers niet altijd mee gaan in het vliegtuig. We zorgen dat Jantje wat spannende situaties opzoekt en daar weer met meer zelfvertrouwen uitkomt. Ook gaan we hem bewust maken van zijn eigen lichaam. Wat gebeurt er als je de angst voelt opkomen? Voel je je spieren aanspannen, je hartslag omhoog gaan, begin je te trillen? Of begint het al veel eerder, misschien voel je je wat stijf of slaap je slecht? Als dit bewustzijn is gecreëerd gaan we Jantje leren dat hij controle heeft over zijn lichaam en geest. We geven hem ontspanningsoefeningen mee en laten hem zichzelf moed inspreken; ‘ik kan het’. ‘Ik ga dit overwinnen’. ‘Ik wil heel graag op vakantie’. ‘Ik heb vertrouwen in mijzelf’. ‘Ik weet hoe ik moet ontspannen’. Met deze oefeningen gaan wij alvast stapje voor stapje uitbouwen naar een vliegtuig. Waar is hij precies bang voor? De hoogte? Dat hij niet weg kan? Dat hij geen controle heeft? Al deze dingen gaan we één voor één uittesten. Bijvoorbeeld door een hoge toren te beklimmen, in de trein te reizen enz. Telkens als hij de spanning voelt opkomen zorgt hij met de oefeningen ervoor dat hij weer controle over zijn lichaam heeft en elke keer zal hij er met meer zelfvertrouwen uitkomen. Totdat hij uiteindelijk helemaal klaar is om het vliegtuig in te gaan. De spanning mag er best zijn, maar hij weet ook hoe hij hier nu mee om moet gaan.

Op deze manier werken wij ook met de paarden. Als wij een vlag tevoorschijn halen gaan wij niet net zo lang wapperen totdat hij niet meer eng is, maar we wapperen hem en belonen het paard elke keer als hij een stukje ontspanning vindt. Het kan even duren maar uiteindelijk wil je een ander denkpatroon creëren: wat doe je als er iets engs op je af komt? Niet meer wegrennen maar ontspannen.

Ook is het goed om van te voren zelf over een aantal punten na te denken:

 • Wat kan mijn paard al?
 • Waar lopen we tegenaan?
 • Heeft het paard trauma’s?
 • Hoe is het paard gehuisvest?
 • Wat wil ik dat mijn paard leert?
 • Wat wil ik zelf leren?

 

 

Tarieven:

Prijzen stalling en training pony per maand:

2 x in de week training: €260,-

3 x in de week training: €340,-

4 x in de week training: €420,-

5 x in de week training: €500,-

6 x in de week training: €580,-

7 x in de week training: €660,-

 

Prijzen stalling en training paard per maand:

2 x in de week training: €310,-

3 x in de week training: €390,-

4 x in de week training: €470,-

5 x in de week training: €550,-

6 x in de week training: €630,-

7 x in de week training: €710,-

 

Ook is het mogelijk dat uw paard hier meegaat in de lessen. Dit kan alleen als het paard al ingereden is. Ook dan wordt eerst de basis van het grondwerk doorlopen en het paard wordt nog steeds door mij getraind. De prijs is dan €100,- per maand.

 

 

  MerrieRuinHengst

  (verplicht)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.