Paardrijles voor kinderen

* De lessen worden momenteel alleen in het bos en op locatie gegeven, dus niet in de bak. 

Tijdens onze lessen wordt er veel aandacht besteed aan hoe je moet omgaan met een paard. Hoe doe je een halster om? Hoe kun je een paard het beste meenemen? Hoe zorg je dat het paard jouw ruimte respecteert? Ook is er genoeg tijd voor het borstelen en opzadelen. Vaak krijgen kinderen op deze manier ook al meer vertrouwen in het paard en worden ze zekerder van zichzelf.

Voordat de kinderen in een groepje deelnemen is het belangrijk dat ze kunnen sturen en genoeg balans hebben om los door de bak te rijden. Tijdens de privélessen leren de kinderen hoe ze dit kunnen doen en krijgen ze vertrouwen in zichzelf en in het paard.

Als je op het paard zit wordt er niet alleen gewerkt aan de balans maar we doen ook aan spelletjes, balkjes lopen, woorden maken (met de bakletters), figuren leren, rechtrichten, ‘wat denkt mijn paard’ en nog veel meer.

Bij Besti Vinur worden alle paarden buiten gehouden. Hierdoor kunnen ze goed hun energie kwijt en komt dit ook veel dichter bij hun natuurlijke leefomgeving. De paarden hebben in de winter een prachtige dikke vacht, ze veranderen in echte knuffelbeertjes.

Alle paarden worden bitloos gereden. Voor paard en ruiter is dit vaak prettiger en geeft het meer vertrouwen.

Wat kun je verwachten tijdens een paardrijles?

  • We gaan eerst zelf de paarden uit de wei halen, borstelen en opzadelen. Je leert je paard zo al een beetje kennen en hij jou natuurlijk ook!
  • Tijdens de lessen leren we veel over het gedrag van het paard. Vindt hij klopjes fijn als beloning? Hoe ervaart hij druk? Hoe belangrijk is het om los te laten? Wat maakt paarden onzeker? Hoe ga je langs een spannend voorwerp?
  • We leren niet alleen “normaal” rijden, zoals aan de teugels trekken om te stoppen en een schopje om vooruit te gaan. Bij Besti Vinur leren we rijden met gevoel. Wist je dat je onze paarden kunt stoppen op je ademhaling? En dat je kunt sturen door te wijzen? De echte communicatie tussen paard en ruiter gaat veel verder dan je met de teugels kunt bereiken.
  • Af en toe is er een ‘Back to Basic’ les. Dan beginnen we met een half uur grondwerk. Naast het rijden van een paard is het belangrijk dat je weet hoe je met een paard om moet gaan, hoe je met een paard moet lopen en hoe je voor je eigen veiligheid zorgt én die van je paard. Na het werken op de grond gaan we nog even zonder zadel op de paarden rijden voor het vertrouwen en de balans. Als je dit nog niet durft is dit ook helemaal niet erg.
  • Er wordt alleen in kleine groepen les gegeven met maximaal 6 kinderen. Hierdoor is er voor iedereen voldoende aandacht en tijd om vertrouwen te krijgen in het paard.

Mijn eerste rijles, wat heb ik nodig?
Wat leuk dat je bij Besti Vinur gaat leren paardrijden! Vanaf 8 jaar oud ben je hier van harte welkom!

Voor kinderen jonger dan 8 jaar is het mogelijk om hier privélessen te volgen.

We gaan eerst samen het paard uit de wei halen en hem rustig borstelen en opzadelen. Je ouders mogen hierbij gewoon komen helpen.

We kunnen ons voorstellen dat zo’n eerste rijles heel spannend is. Je vraagt je vast af wat je aan moet trekken en mee moet nemen. Als je de eerste keer komt, hoef je niet van alles mee te brengen. Zo heeft Besti Vinur caps om uit te lenen voor de les.

Verder is het belangrijk om kleding aan te trekken die lekker zit en niet te ruim valt. Natuurlijk is een echte paardrijbroek het fijnst, maar ook een strakke elastische broek is prima, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Ook je bovenkleding moet niet wijd zijn, want dan kan de instructeur niet opletten of je houding wel goed is. Doe ook geen grote oorbellen in of een lange sjaal of grote ketting om. Daarmee kun je blijven haken.

Daarnaast is het belangrijk dat er niets flappert waar het paard van zou kunnen schrikken. Doe dus je jas dicht, of trek een bodywarmer over je trui aan als je het koud hebt. Bij je eerste paardrijles is het goed om stevige, hoge schoenen aan te doen met een kleine hak. Let erop dat er niet te veel profiel onder zit waarmee je in de beugel zou kunnen blijven hangen. Je mag niet rijden met sportschoenen. Als je wat langer op les zit kun je rijlaarzen of rijschoenen (jodhpurs + chaps) kopen. Het fijne van rijlaarzen is dat ze steun en bescherming geven, en de ruiter helpen met een goede beenligging.

Actief na schooltijd

Let op: als u binnen 24 uur afmeldt voor de les wordt het wel in rekening gebracht. Lees de Algemene Voorwaarden voor meer informatie.

Voorwaarden paardrijles


Zijn er nog andere dingen die je moet weten of meenemen?

  • Een cap is verplicht. Deze moet je ook zelf meenemen. Mocht dit echter niet mogelijk zijn dan kun je hier een cap lenen.
  • Het is verplicht om geschikte rijlaarzen te dragen met een gladde onderkant en een kleine hak.
  • Ben je angstig, recent nog van paard gevallen, heb je lichamelijke klachten of zijn er andere zaken die ik moet weten voordat gaan paardrijden? Geef dit dan even door voordat we een les inplannen.

Waarom is paardrijles goed voor kinderen? Lees het artikel hier.

Hier stellen wij onze paarden aan je voor.

Nog andere vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!

Let op: als u binnen 24 uur afmeldt voor de les wordt het wel in rekening gebracht. Lees de Algemene Voorwaarden voor meer informatie.