Paardrijles voor volwassenen

Paardrijden met gevoel leer je bij Besti Vinur. Er is veel aandacht voor het gedrag van het paard, hoe je hem het beste mee kunt nemen, het op- en afzadelen, veiligheid tijdens de omgang maar ook vertrouwen en rust. Hoe zorg je dat een paard jou vertrouwt? Hoe weet je of hij op jou let of met iets anders bezig bent? Wat spiegelt het paard van jou, en hoe kun je hier dan het beste mee om gaan? Ook besteden we veel aandacht aan ontspanning voor paard en ruiter. De paarden van Besti Vinur zijn gevoelig en laten zien als er bij jou een spanningspunt in je lichaam zit of als je ergens een emotionele blokkade hebt. Ook hier gaan we dan aan werken.

Wat leer je tijdens de les?

Tijdens de lessen is er ook tijd voor zelfreflectie en leren we veel over het gedrag van het paard. Ook leer je hoe je met spanning om kunt gaan en gaan we in op wat een paard nou eigenlijk prettig vindt. Hoe kun je uiteindelijk een lichte samenwerking behalen? Is het mogelijk om je paard op jouw gedachten te sturen? Maar je leert ook hoe je extra gangen moet rijden, dit gebeurt vanuit de klassieke dressuur.

Tijdens de les kun je ook altijd aangeven waar je graag aan zou willen werken, zodat je altijd het gevoel hebt dat je zelf echt iets vooruit bent gegaan.

Bijna alle paarden worden bitloos gereden, uiteindelijk willen we de teugels helemaal niet meer nodig hebben om met het paard te communiceren. Hier hebben we onze houding en zit voor.

Omdat we verschillende paarden hebben zul je ook met verschillende karakters te maken krijgen. Het ene paard heeft iets meer temperament, de ander is wat gevoeliger en voelt daardoor precies aan wat je van hem of haar wilt. Het zijn geen manege paarden die gewoon simpelweg een rondje lopen.

Het is natuurlijk het mooist als je kunt groeien met het paard waar je op rijdt. Bij de eerste les wordt door middel van een gecombineerde grondwerk- en rijles gekeken welk paard bij jou past.

Daarna is het mogelijk om privélessen te volgen tot je met de groep mee kunt.

Er zijn regelmatig themalessen:

 • Dressuur (ook op hoog geschoolde PRE Andalusiërs)
 • Springen
 • Valtraining
 • Grondwerk
 • Gangenpaarden rijden (op IJslanders en Aegidienbergers)
 • Coachen
 • Western rijden
 • Vrijheidsdressuur
 • Fun trail rijden
 • Spelletjes (dan is leren natuurlijk het allerleukst!)
 • Proefjes
 • Buitenritten

Waarom geven wij alleen les aan gevorderde ruiters?

Onze paarden zijn gevoelig, ze zijn allemaal zonder zadel en hoofdstel te rijden en reageren op de aller lichtste hulpen. Als hier regelmatig beginners op rijden (die wat met de benen wiebelen of sneller aan de teugels trekken omdat ze kun balans nog moeten vinden) worden de paarden vrij snel minder gevoelig en zul je toch een schopje moeten geven om weg te stappen. Ik wil juist aan mensen laten zien hoe fijn het is om op gevoel te rijden. De lichtste hulpen die we hier geven is het denken aan wat je wil. De paarden snappen dan precies wat je bedoelt.

Wat moet je weten voordat je een les aanvraagt?

– Voordat je in de groepsles mee kunt gaan wordt er eerst afzonderlijk een combinatie les van grondwerk en rijden in de bak ingepland. Het eerste half uur leren we eerst iets over het gedrag van het paard en ik kan op deze manier kijken welk paard bij jou past. De tweede helft van de les gaan we een stukje rijden in de bak. Je kunt dan rustig wennen aan je paard en weten op wat voor hulpen hij reageert.

– De reden dat ik eerst een combinatie les doe is juist omdat wij anders werken dan een manege. Op de manege zijn de paarden vaak heel rustig, maar durven ze eigenlijk niet tegen je te “praten”. Onze paarden zijn uitgesproken en willen je graag alles leren wat er te leren valt over het paard. Omdat we naar buiten gaan is het wel belangrijk dat jij een veilige combinatie vormt met je paard. Dit probeer ik zo goed mogelijk in te schatten door eerst een combinatie les te doen.

– Daarnaast vraag ik mij vaak af hoe het is voor een paard dat er zomaar een vreemd iemand op zijn rug gaat zitten, hoe denk jij dat dit zou voelen?

Wat kun je verwachten tijdens een les?

– We gaan eerst zelf de paarden uit de wei halen, borstelen en opzadelen. Je leert je paard zo al een beetje kennen en hij jou natuurlijk ook!

– Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan trainen vanuit de klassieke dressuur en academische rijkunst. Hoe verzamel je jouw paard? Wanneer neemt hij goede stelling aan? Plaatst hij zijn achterbeen goed onder de massa en hoe kun je dat voelen?

– Ook leren we veel over het gedrag van het paard. Vindt hij klopjes fijn als beloning? Hoe ervaart hij druk? Hoe belangrijk is het om los te laten? Wat maakt paarden onzeker? Hoe ga je langs een spannend voorwerp?

– Er zijn maximaal 5 mensen in de groepsles.

Wat zijn de kosten?

Soort lesKostenOverig
Combiles€20,-1e les (grondwerk + rijden in de bak)
Privéles€25,-Incl. op- en afzadelen
Groepsles€15,-Incl. op- en afzadelen
10 Rittenkaart€150,-3 maanden geldig

Zijn er nog andere dingen die je moet weten of meenemen?

– Een cap is verplicht. Deze moet je ook zelf meenemen. Mocht dit echt niet mogelijk zijn kan je hier een cap lenen.

– Ben je angstig, recent nog van paard gevallen, heb je lichamelijke klachten of zijn er andere zaken die ik moet weten voordat we met de les beginnen? Geef dit dan even door voordat we een les inplannen.

Hier stellen wij onze paarden aan je voor.

Hier lees je de algemene voorwaarden.

  (verplicht)