Is mijn paard gelukkig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we ons eerst verdiepen in de natuurlijke leefomgeving van het paard. In zijn natuurlijk gedrag en hoe hij normaal moet overleven. Hoeveel loopt hij op een dag? Hoeveel en waar slaapt hij? Wat doet hij ’s nachts? Hoe groot is zijn kudde? Lees snel verder voor antwoord op deze vragen!

De grootte van de kudde bij paarden in het wild verschilt van 3-4 tot soms zelf meerdere tientallen. De leidende merrie loopt voorop, zij bepaald waar ze naartoe gaan, zoekt het beste gras op en zorgt dat ze in de buurt van een drinkplaats zijn. De hengst loopt achteraan de kudde, hij zorgt ervoor dat niemand de kudde kan aanvallen en als er andere paarden op af komen (vaak zijn dat hengsten) neemt hij het voor de groep op. Vaak bestaat de kudde uit maar 1 volgroeide hengst, meerdere merries en jonge paarden tot drie jaar. De jonge hengsten verlaten de kudde als ze zelfstandig zijn en vormen een bachelor kudde.

Een paard loopt in het wild 30 tot 50 kilometer op een dag. Hierbij is hij ongeveer 16 uur per dag aan het grazen. Dat gaat vaak hap – stap. Ze slapen ongeveer 2 uur per dag, hierbij is het grootste deel staand, met om en om 1 achterbeen op rust. Dan blijft er nog tijd over voor drinken, spelen en in de zomer voortplanten.

Als we nu eens kijken hoe wij onze paarden houden. Vaak staan ze op stal. heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom paarden daar eigenlijk staan? Paarden kunnen namelijk prima overleven in de kou, zelfs zonder ergens te schuilen. Dit komt omdat ze zich het prettigst voelen op een open vlakte, waar ze alles kunnen overzien. Ook maken ze een zomer en wintervacht die ze beschermt tegen het weer van die periode.

De natuurlijke leefomgeving van een paard wordt al aanzienlijk beter gecreƫerd waar paarden buiten staan, of zelfs in een paddock paradise. Samen met andere paarden en waar ze het liefst ook aan hun 16 uur grazen per dag komen.

Ze hoeven nu natuurlijk geen 50 kilometer per dag meer te lopen om water te vinden. Wij zorgen voor ze met alle liefde en proberen dat zo goed mogelijk te doen. Maar ik vraag u om alstublieft voor ogen te houden waar het paard voor gemaakt is; voor open vlaktes en kuddeverband.

Wees eerlijk naar uzelf, probeert u het zo goed mogelijk te maken voor uw paard? Of doet u alles zoals u ook wel zou willen leven:

Warm en binnen….

Achter tralies en in een hokje van drie bij drie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.