10 Tips voor het kopen van een paard

Ein-de-lijk! Het is zover! Op zoek naar je eigen droompaard! Maar hoe pak je dit het beste aan? Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een paard?

 

  1. Het ras

Eerst is het belangrijk om te weten wat voor paardenras bij je zou passen. Hou je van een actief paard met veel temperament? Of ben je juist opzoek naar een rustig en vooral lief vriendje om heerlijke ritten mee te maken? Je hoeft je uiteraard niet vast te leggen op 1 ras maar het is handig om enig idee te hebben waar je nu echt blij van zou worden. Er is ook zoveel keus!

 

  1. De verkoper

Waar komt het paard vandaan? Is deze persoon een beetje bekend in de paardenwereld (op een goede manier!)? Kijk eens bij de andere verkoop paarden op de website, zien ze er goed verzorgd uit? Zijn het er veel?

 

  1. Het eerste bezoek

Het is natuurlijk belangrijk om een eerste indruk te krijgen van de stal waar het paard staat en de verkoper. Nog veel belangrijker, hoe krijg je het paard te zien? Mag je hem zelf van de wei of stal halen? Mag je hem zelf borstelen en opzadelen? Het komt soms voor dat paarden al opgezadeld en wel klaar staan voor de koper, het lijkt erg netjes maar kan indiceren dat het paard ergens last van heeft, denk aan; voernijd, kopschuw, singeldwang of het paard is erg druk (wat de verkoper niet vermeld heeft) en voor die tijd al gereden.

 

  1. Conditie van het paard

Hoe ziet het paard eruit? Oogt hij gezond en gelukkig? Heeft hij neusuitvloeiing, traanogen, kale plekken? Mag je hem overal aanraken? Hoe is zijn bespiering; zijn de linker- en rechterbil gelijk? Door welke spieren in de hals wordt het hoofd voor het grootste deel gedragen?

Is hij te dik of te dun? Heeft hij vetopslag op abnormale plaatsen?

 

  1. De hoeven

Kijk ook altijd even naar de hoeven van het paard, deze vertellen veel over hoe het laatste half jaar/ jaar is geweest. Zitten er veel groeiringen in; deze hoeven niet altijd iets ernstigs aan te duiden, meestal zie je het nadat een paard hoefbevangen is geweest maar ook van verandering van voeding kan een paard groeiringen krijgen.

De stand van de hoef is ook erg belangrijk, staat de teen ver naar voren? Heeft hij bokhoeven? Probeer altijd te kijken naar abnormaliteiten, dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets mis is, maar het kan dat hij hierdoor minder zou kunnen presteren.

 

  1. De tanden

Hieraan kun je altijd checken of de leeftijd klopt, zelfs of hij een kribbebijter is. Dit kun je zien aan slijtage van de bovenlaag van de voorste tanden. Er zitten een soort van “strepen” in het tandglazuur.

 

  1. De ziektegeschiedenis

Uiteraard moet je het paard altijd laten keuren door de dierenarts maar toch is het goed om in gesprek te gaan met de verkoper over de ziektegeschiedenis van het paard.

 

  1. Los laten lopen

Mocht je nog over een paar dingen twijfelen, dan kun je altijd aan de huidige eigenaar vragen of hij het paard even wil laten lopen. Het liefst in een kleine bak of kraal. Let goed op het hoofd, vindt het paard het leuk om te rennen of lijkt hij angstig?

In de stap kijk je of het paard ‘over’ stapt, dit betekend dat hij met zijn achterhoef in de afdruk van de voorhoef stapt of daar overheen komt. Kijk ook naar het hoofd, beweegt deze losjes mee? Draagt hij hem hoog of laag?

In de draf kijk je naar de gelijkmatigheid van de tweetakt. Zet hij de achterhoef misschien eerder neer? Heeft hij ergens een rolling of ongelijkheid in zijn passen?

In de galop kijk je of het paard in de juiste galop aanspringt; welk voorbeen grijpt verder naar voren? Zet hij zijn achterhand mooi onder zijn lichaam?

Als het paard één van deze dingen laat zien betekent dit niet dat het een ‘fout’ paard is en dat je het niet moet kopen, het zou alleen kunnen zijn dat hij ergens last van heeft, dat zijn spieren vast zitten of door verkeerde training andere spieren gebruikt dan eigenlijk de bedoeling is. Het enige dat je je moet realiseren is dat hier misschien tijd in gaat zitten. Het is een erg leuk proces dus ga bij jezelf na of je dit ervoor over hebt.

 

  1. Neem de tijd

Het is natuurlijk erg belangrijk om er goed over na te denken en een juiste beslissing te nemen. Als je een jong paard koopt kan het zomaar zijn dat deze 25 jaar bij je blijft (of misschien wel 40 jaar, je weet het nooit natuurlijk). Het dier blijft ook niet altijd jong, er komt een tijd dat de dierenarts vaker langskomt, het paard meer voer nodig heeft enzovoorts. Wat er ook gebeurt, het paard blijft jouw verantwoordelijkheid. Ook als je uiteindelijk besluit hem te verkopen ben jij degene die moet zorgen dat hij goed terecht komt.

 

  1. De “klik”

Het allerbelangrijkste van deze lange, spannende, geweldig mooie zoektocht naar jouw droompaard is toch wel de klik. Misschien had hij wel ergens een rolling in de pas, is hij al wat ouder dan je eigenlijk had gewild, heeft hij de kleur waar je beslist niet mee thuis wilde komen, als de klik er is en je voelt gewoon aan alles dat dit hem is, tot over je oren verliefd op hem (en geloof me, dit gaat nooit meer over) dan moet dit zo zijn en zou ik aanraden je gevoel te volgen.

Vele mooie, onvergetelijke momenten met je toekomstige beste vriend gewenst!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.