10 Tips voor het loswerken met je paard

Loswerken met je paard. Wat houdt het in? Waar moet je op letten als je dit doet? Wat kun je je paard allemaal leren tijden het “longeren zonder lijnen”? Allemaal vragen die we in deze blog gaan beantwoorden!

Tip 1:

Correct van hand veranderen.

Als je paard op de volte loopt en je vraagt hem de andere kant op te gaan kun je twee dingen zien:

  1. De staart en kont
  2. Het hoofd en twee ogen

Nu kan het natuurlijk zijn dat je paard een prachtige kont heeft en dat je er graag naar kijkt, maar loswerken moet je je voorstellen als een gesprek tussen jou en het paard. Als je een kont ziet, zie je geen ogen en valt je gesprek stil. Als de kraal of bak niet omheind zou zijn, was je paard waarschijnlijk ook weggelopen.

Om je paard te vragen correct van hand te veranderen ga je voor de drijflijn staan. Op het moment dat je dat doet loop je achteruit en nodig je het paard als het ware uit om naar binnen te draaien. Vervolgens vraag je hem of hij de andere kant op wil gaan.

Tip 2:

Tempowisselingen

Er is een oud gezegde uit de paardenwereld dat helemaal klopt: “Als je controle hebt over de voeten, heb je controle over het paard.” Dit kun je mooi uittesten bij het oefenen van tempowisselingen. Als je in een kraal werkt kun je bijvoorbeeld één rondje hoog tempo draf proberen en vervolgens één rondje rustige draf, dit kun je telkens moeilijk maken door uiteindelijk een paar passen versneld te vragen en dan weer terug te nemen.

Als je in een bak werkt kun je bijvoorbeeld de korte zijde langzaam tempo doen en de lange zijde snel.

Tip 3:

Overgangen

De tempowisselingen kun je ook uitbreiden naar overgangen. Bijvoorbeeld drie passen stap, daarna drie passen draf, en weer drie passen stap. Dit kun je een aantal keren herhalen. Als je dit goed onder de knie hebt ga je van stap naar halthouden (op de volte), vervolgens vertrek je in stap. Als je paard dit ook goed uitvoert kun je van halt naar draf gaan, en uiteindelijk van halt naar galop.

Tip 4:

Stemhulpen

Om je paard alvast goed voor te bereiden op het rijden is het goed om stemhulpen te gebruiken tijdens het loswerken. Probeer deze echter zo zacht mogelijk uit te spreken en veel of weinig energie in je stem te stoppen, afhankelijk van wat je vraagt.

Stemhulpen:

  1. “Stap”. Vaak gebruik ik deze zin: “-Naam paard-, Let op. Én stap. Ik klik 1 keer, en dan moet het paard aan het stappen zijn. Als ze die zin goed kennen gebruik ik later “én stap.” En uiteindelijk alleen ‘Stap’.
  2. “Draf”. Voor draf gebruik ik dezelfde zin: “-Naam paard-, Let op. Én Dùùùùraf. Ik klik 1 keer, en dan moet het paard in draf zitten. Belangrijk is draf je ‘dùùùraf’ zegt, en niet ‘draaaaaaf’, dit laatste lijkt namelijk erg op ‘braaaaf’.
  3. “Galop. Precies dezelfde zin als in hiervoor ook heb gebruikt: “-Naam paard-, Let op. Én galop. Ik klik 1 keer en dan moet het paard aan het galopperen zijn.
  4. Als ik een gang omlaag wil gebruik ik een lage stem en probeer ik altijd uit te ademen. Bijvoobeeld: “En weer terug naar stap”.
  5. Halthouden. “En Hooooooooooooo”. Hierbij probeer ik ook mijn stem laag te houden en uit te ademen.

Als je paard deze stemhulpen goed kent en je gaan hem zadelmak maken kun je deze hulpen gebruiken om de basis aan te leren als je de eerste paar keren aan het rijden bent.

Als je met stemhulpen werkt is het goed om af en toe ook eens een keer los te werken zonder ook maar één geluidje te gebruiken (ik had af en toe ducktape nodig, ik praat namelijk veel te veel en moest dit echt leren!). Hieraan kun je zien hoeveel communicatie er tussen jullie is door middel van lichaamstaal.

Tip 5:

Kijk naar de oren

De oren vertellen altijd veel over waar zijn aandacht is. Heeft hij twee oren ergens in de verte gericht? Dan is hij overduidelijk met iets anders bezig. Zie je het binnenste oor zijwaarts jouw kant op hangen? Dit gaat vaak samen met het zakken van het hoofd (niet elk paard doet dit evenveel). Dit is een zeer goed teken! Precies zoals je het wilt hebben, jullie zijn nu aan het communiceren.

Hier lees je meer over de oren van het paard en wat ze je vertellen.

Tip 6:

Stelling?

Loopt je paard met zijn hoofd iets naar binnen of naar buiten als je hem een rondje om je heen laat lopen zonder touw? Sommige paarden krijgen het zelfs voor elkaar om met hun hoofd over de omheining naar buiten het rondje te doen, je kunt je voorstellen dat dit niet precies is zoals het zou moeten. Houd er rekening mee dat dit niet altijd onwil hoeft te zijn van het paard, het kan zijn dat hij het erg moeilijk vindt om stelling naar binnen aan te nemen. Het kan een spierenkwestie zijn, als hij bijvoorbeeld weinig getraind is of erg stijf in zijn lijf is.

Tip 7:

Drie manieren van halthouden

Er zijn drie manieren om je paard halt te laten houden:

  1. Halthouden door voor zijn drijflijn te gaan staan. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het van hand veranderen. Je moet je paard dan wel goed duidelijk maken waar het verschil in zit.
  2. Halhouden op de volte. Voordat je dit kunt doen moet je eerst op lichte hulpen het paard kunnen laten minderen van snelheid. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je hand voor de drijflijn te houden en op deze manier een gang omlaag te vragen.
  3. Halhouden door de kont weg te draaien. Hier leer je het paard aan dat als je voorover buigt om naar de kont te kijken (net als de oefening ‘wending om de voorhand’ en ‘de achterhand verplaatsen’) hij zijn achterhand weg moet draaien. Als je paard dit goed kent gaan het vaak erg snel, vanuit galop kunnen ze dus ineens stilstaan. Het voordeel van deze manier van halthouden is dat ze het meeste gewicht op de achterhand hebben, in plaats van op de voorhand zoals bij de vorige manieren van stoppen.

Tip 8:

Wat betekent een vertraagde reactie?

Jij vraagt stap en je paard kijkt jou eens aan, kijkt dan eens rustig om zich heen, ziet een vogeltje in de verte, gaat eens bedenken of de zon goed staat, vervolgens komen de twijfels over welk been hij het eerste naar voren zal plaatsen. Maar eigenlijk vond hij dat toch al niet zo belangrijk, dus hij kijkt nog even of hij misschien eten kan vinden in de buurt, en besluit uiteindelijk om toch maar zijn voeten te gaan verplaatsen. Voornamelijk omdat hij doorheeft dat jij in het midden van de bak staat en toch langzaam je geduld aan het verliezen bent. Misschien ben je al wel naar hem toe gelopen om hem van 2 meter afstand van de plek af te sturen.

Dit is erg overdreven, maar het gebeurt soms wel. Een vertraagde reactie kan ook een paar seconden duren. Bijvoorbeeld, “stap!”, wachten, wachten, nog even wachten, en ja hij vertrekt! Dit is het uittesten van jouw leiderschap. Als het erg lang duurt is er misschien helemaal geen leiderschap. Als jij zegt stap moet het paard stappen.

Tip 9:

Een eng voorwerp toevoegen

Om het loswerken iets interessanter te maken en om het vertrouwen in jou en in het paard zelf te vergroten kun je enge voorwerpen toevoegen om overheen te lopen. Het goede hiervan is dat het paard als eerste over (bijvoorbeeld) een zeil moet. Wij lopen op de grond altijd voor onze paarden, en hij mag er dan beslist niet voorbij, tot we in het zadel stappen, dan moet hij ineens wel alles zelf als eerste ontdekken en overwinnen. Door enge dingen toe te voegen tijdens het loswerken kun je het vertrouwen dat het paard in zichzelf heeft vergroten. Ook wordt jullie communicatie hierdoor stukken beter.

Let goed op dat als je paard niet durft, jij niet alsnog voor hem gaat lopen! Geef hem rustig de tijd om alles te ontdekken, maar laat het hem zelf doen!

Hier lees je meer over bomprooftraining.

Tip 10:

Communicatie, leiderschap en vertrouwen

Dit zijn de drie punten die enorm verbeteren als je gaat loswerken met je paard. Het is ook erg aan te raden om dit regelmatig te doen, soms ook om te testen hoeveel je paard jou vertrouwd. En hoe goed jullie elkaar snappen in de communicatie.

Nog een uitdaging voor jezelf: Leg een halstertouw in het midden van de kraal of bak en ga daarin staan tijdens het loswerken. Pas op! Je mag er niet uitstappen. Dit maakt je meer bewust van je eigen hulpen en zorgt dat je je paard niet te veel gaat helpen met alles, maar dat je ook best met hem kunt communiceren als je een paar meter verder staat.

Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.