Hoe train je met een voerbeloning?

Veel eigenaren vinden het fijn als ze hun paard af en toe kunnen belonen met een snoepje als ze iets goed hebben gedaan. Soms hebben ze echter paarden die vervolgens hun rits van de jas af trekken en je vingers samen met het snoepje opeten. Gelukkig is er voor deze paarden ook hoop! In deze blog ga ik jullie uitleggen hoe je een voerbeloning moet geven en hoe je ook juist dit soort paarden hier erg mee kunt motiveren. Het belangrijkste dat je mee moet nemen in je training is consequent blijven.

Wij werken vanuit de methode met de clicker, alleen dan zonder de clicker zelf. Naar mijn mening is het lastig omdat je iets extra’s in je hand hebt en je hebt hem ook wel eens niet bij je. Hieronder leg ik in 4 stappen uit hoe je begint met het correct introduceren van een voerbeloning en hoe je zorgt dat je jassen voortaan heel blijven.

 

Stap 1: Wegkijken en beloningswoord

De eerste en eigenlijk ook belangrijkste stap is het wegkijken en het aanleren van een beloningswoord. Je haalt een snoepje uit je zak en doet hem in de vuist van je hand. Je laat aan je paard zien dat je hem hebt maar hij mag het niet uit je dichte hand pakken (de meeste paarden proberen dit wel). Je wacht net zo lang tot het paard wegkijkt en precies op dat moment zeg je “Yes”. Je kunt ook andere woorden gebruiken, zolang het maar iets is dat je zelf niet regelmatig gebruikt en het een klank heeft die opvalt. “X” kan bijvoorbeeld ook.

Dit herhaal je totdat je paard niet meer aan je zak of je handen zit.

Belangrijk! Als je het koekje geeft strek je je arm zo ver mogelijk uit zodat het paard niet in jouw ruimte hoeft om het te pakken.

 

Stap 2: Het beloningswoord

Als je een tijdje met het beloningswoord hebt gewerkt gebeurt er in de hersenen eigenlijk precies hetzelfde als met de clicker. Op het moment dat ze de klank horen wordt er dopamine aangemaakt in de hersenen en krijgen ze hun beloning al. Op deze manier kun je dus ook heel precies aan het paard laten weten wanneer hij het goed doet. Je bent bijvoorbeeld aan het longeren en je vraagt je paard iets meer te verzamelen, na twee keer vragen zie je dat hij zijn gewicht meer naar achteren brengt, je zegt direct “Yes”, het paard mag stoppen met de oefening en je loopt naar hem toe om hem de beloning te geven. Hierna kun je weer doorgaan met longeren en het opnieuw vragen.

 

Stap 3: Consequent blijven

Heel erg belangrijk bij het geven van een voerbeloning is het consequent blijven. Veel paarden vinden het helemaal geweldig, zeker als je ze nieuwe dingen aan het leren bent zoals bijvoorbeeld een voetje optillen, en zullen dit vaak gaan doen om een koekje te krijgen. Je hoeft dit niet af te straffen, je paard doet immers uit zichzelf zijn best voor je, maar je mag het ook niet belonen, jij hebt hem namelijk niet gevraagd om dit te doen. Het beste is om dit gedrag gewoon te negeren.

Ook moet je er goed op letten dat als je je beloningswoord hebt genoemd en bezig bent om een koekje uit je zak te halen, het paard niet stiekem een stapje dichterbij gaat staan. Doet hij dit wel, zet hem dan eerst weer achteruit en geef hem dan pas zijn snoepje.

Sommige paarden komen niet naar je toe maar proberen wel met hun mond en neus heel erg snel het snoepje uit je hand te “grissen”. Als jouw paard dit doet ga je even weer terug naar stap 1: je wacht dus gewoon rustig met het koekje in je vuist totdat hij wegkijkt.

 

Stap 4: De afspraak

Nu wordt het allemaal heel erg officieel, maar laat dit je niet afschrikken! Jij hebt namelijk een afspraak gemaakt met je paard. Het is voor de rust van jou en je paard belangrijk dat je je hier dan ook aan houdt.

Dit is jullie afspraak: jij zegt “Yes” en je paard krijgt een koekje.

Zo simpel is het. Maar stel nou dat je in gesprek bent met iemand uit Engeland en je gebruikt per ongeluk je beloningswoord? Dan geef je hem ook gewoon een koekje, dat is namelijk jullie afspraak.

Hierdoor leert je paard dat hij echt alleen iets krijgt als jij “Yes” zegt, en verder niet. Daarom zal hij ook niet zijn allerzieligste puppy oogjes opzetten in de hoop dat hij zijn koekje krijgt. Ook heeft het voor hem geen zin om aan jouw jas te trekken, hij weet namelijk dat dit niets oplevert.

 

Dit heeft natuurlijk tijd nodig, zeker als je paard een echt koekiemonster is, maar geef hem deze tijd. Het komt vanzelf goed en dan zal je paard ook enorm gemotiveerd zijn om extra zijn best voor je te doen. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.