Welke oefeningen moet elk jong paard kunnen?

Welke oefeningen moet elk jong paard kunnen?

Welke oefeningen moet elk jong paard kunnen?

Er zijn een aantal dingen die elk jong en onervaren paard moet kunnen. Dit is belangrijk voor de toekomstige opleiding van je paard maar ook voor de veiligheid in de omgang. Maar wat zijn deze oefeningen dan? Lees snel verder!

 

Netjes Stilstaan:

Een van de meest belangrijke oefeningen, ook al lijkt het zo simpel, is stilstaan. Dit is niet alleen op de poetsplaats of tijdens het opzadelen maar altijd als jij stilstaat hoort het paard netjes op jou te wachten. Dus niet aan je jas trekken, de boom naast hem opeten en al helemaal niet weglopen. Wees hier dan ook duidelijk in naar het paard toe, als hij wegloopt zet je hem weer terug op de plek en wacht je nog even. Jij hebt alle tijd toch?

 

Wijken voor druk:

Ook niet te vergeten is wijken voor druk. Buiten dat het belangrijk is als je zijn kont aan de kant wilt sturen of hem wil verplaatsen is het stoppen als je druk op het halster geeft ook wijken voor druk. Een aantal drukpunten zijn: in de lies, in de hals en op de borst. Voor de oefeningen wending om de voorhand, wending om de achterhand en achteruit.

 

Overal kunnen aanraken:

Mocht het dier in de toekomst een keer ziek worden (Hopelijk gebeurt het niet!) is het handig als je je paard overal aan kan en mag raken. Probeer eens of je over zijn ogen mag strijken, in zijn oren en mond mag kijken. Ook onder de buik, onder de staart en bij de geslachtsdelen zijn plekken die je niet mag vergeten.

 

Voetje geven:

Om veel angstige situaties te voorkomen, bij bijvoorbeeld hoefsmid of dierenarts, is het handig dat je paard makkelijk zijn voeten optilt. Je kan dit ook gewoon op verschillende plekken oefenen. Ga eens voor je je paard meeneemt de wei in en til alle vier de voeten op. Je mag ze ook af en toe wel wat langer vasthouden.

Als al deze oefeningen goed gaan ben je al heel goed op weg naar een fijn maatje! Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.