Hoe om te gaan met spanning tijdens het rijden?

Het is heel normaal om voor het opstappen iets van spanning te voelen. Het is toch een levend wezen waar je mee te maken hebt, dat zomaar kan besluiten iets anders te doen dan wat jij van plan bent. Misschien moet je een drukke weg oversteken of is ben je er laatst vanaf gevallen. Dit alles kan ervoor zorgen dat je wat gestrest bent voor het rijden. Maar hoe ga je hiermee om?

Met spanning voelen is niets mis. Je lichaam zorgt eigenlijk dat je klaar bent om te vechten of te vluchten omdat je hoofd vertelt dat er zometeen iets engs gaat gebeuren. Je hart gaat sneller kloppen zodat het bloed sneller door je lijf stroomt. Ook ga je vaak iets sneller ademen en krijgt het snel warm. Dit alles is heel handig, als er ook echt iets is om bang voor te zijn.

Wat je vaak tegen jezelf zegt als dit gebeurt is: Ik ben NIET bang, Ik heb geen spanning. Hiermee probeer je het te onderdrukken. Maar uit onderzoek is gebleken dat het juist beter is om deze spanning niet te STOPPEN, maar een andere kant uit te sturen. De woorden NEE en NIET worden namelijk NIET geregistreerd in je brein, dus wat je eigenlijk tegen jezelf zegt is: Ik ben bang!

Je mag hierbij best toegeven dat je het spannend vindt, ook naar je paard toe. Probeer volgende keer eens tegen jezelf te zeggen: Oké, ik vind het spannend, maar ik heb er zin in, ik kan het!

Hierbij stuur je de energie die zich in je lichaam bevindt een andere kant op, want je gaat heerlijk met je paard op stap!

Mocht het zo zijn dat je spanning hebt omdat je paard buiten niet te houden is, hij erg bang is of om een andere reden die het niet verantwoord maakt om op je paard te stappen, doe dit dan ook niet. Luister altijd naar je paard, eigenlijk geeft hij hiermee aan dat het voor hem ook erg moeilijk is. Misschien voelt zijn lichaam dan wel precies hetzelfde aan als die van ons. Een hart dat sneller klopt, vluchtige ademhaling…

Mocht deze techniek je helpen, je kunt het ook voor andere spannende gebeurtenissen gebruiken. Moet je in de toekomst nog een presentatie houden? Succes en veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.